Stosunkowo nową kategorią sprzętu, która zaistniała w świadomości każdego z nas, są NAS-y (Network Attached Storage), czyli dyski sieciowe. Klasyczny NAS to zaledwie sama obudowa z odpowiednią elektroniką. Użytkownik we własnym zakresie musi kupić dyski twarde – 3,5 cala, choć są już modele na mniejsze 2,5-calowe napędy, i skonfigurować je.
Urządzenie NAS podłączane jest do sieci lokalnej i umożliwia wygodną wymianę plików pomiędzy komputerami działającymi w jednej sieci, oraz współdzielenie zasobów bez włączania konkretnego komputera. Ta ostatnia funkcja umożliwia wykorzystanie NAS-a jako centralnego banku filmów czy plików MP3 dla całego domu.
Najważniejsze cechy dysku do małego serwera sieciowego NAS:
- duża pojemność, niskie zużycie energii, cicha praca
- format dysku 3.5” lub 2.5"
- złącze SATA lub IDE - w zależności od interefejsu urządzenia NAS
- typ dysku: magnetyczny
- prędkość obrotowa talerzy zalecane 5.400 i 5.900
- pojemność dysku co najmniej 750GB
- liczba talerzy – max 2 na każde 500GB
- technologia S.M.A.R.T.
- niezawodność - MTBF ponad 600.000
- zużycie energii - im mniej tym lepiej
- głośność dysku – poniżej 26dBA
- technologia NCQ – bez znaczenia
- pamięć cache co najmniej 8 MB
- średni czas dostępu - bez znaczenia