Gastronomia – urządzenie dopasowane do modelu biznesowego
Wybór urządzenia fiskalnego dla restauracji zależy od specyfiki biznesowej punktu. Samoobsługowy bar szybkiej obsługi ma zupełnie inne potrzeby niż restauracja zatrudniająca kilkunastu kelnerów na jednej zmianie. Samoobsługowe restauracje korzystające ze specjalistycznych programów komputerowych dla gastronomii mogą zdecydować się na użycie drukarek fiskalnych.
Firma dostarczająca posiłki do klienta z pewnością wybierze któryś z modeli kasy mobilnej. Równie dobrze może skorzystać z nich restauracja, w której paragon fiskalny wydrukuje kelner przy stoliku, bez konieczności każdorazowego powrotu do stanowiska kasowego. Usprawni to obsługę gości w lokalach o dużym oblężeniu.
Małe punkty gastronomiczne, także te sezonowe mogą wybrać którąś z najtańszych kas fiskalnych. Dają one możliwość sprzedaży od 2000 do 5000 towarów i usług. Przy wyborze takiej kasy należy zwrócić uwagę na ilość znaków przewidzianą do opisu – są bazy, w której opis nie może przekraczać 16 znaków, inne dają możliwość użycia nawet 40. Małe kasy fiskalne najczęściej mogą być zaprogramowane do użytkowania przez 4 lub 8 kasjerów. Różnią się też znacząco pod względem ilości grup towarowych: od 8 nawet do 42. Ważą od 0,7 do 1,5 kg, a najmniejsze nie przekraczają wymiarów 100x180x90mm.
W każdym przypadku w gastronomii szczególnego znaczenia nabiera ilość klawiszy funkcyjnych, które pozwalają na zdefiniowanie tzw. "szybkiej sprzedaży". Wydatnie usprawni to obsługę klientów. Liczba tych klawiszy w zależności czy mamy do czynienia z kasą małą czy systemową różni się znacząco. W przypadku kas małych będzie to 8-15 klawiszy, w systemowych może być nawet ponad 100. Drugim ważnym parametrem jest liczba kasjerów, którzy mogą zamiennie korzystać z jednego urządzenia. W małych kasach jest to najczęściej 4 do 8, w największych nawet do 30.